Hír

Elhunyt Zsigmond Vilmos

Elhunyt Zsigmond Vilmos

2016.01.04

Életének 85. évében elhunyt Zsigmond Vilmos. A legendás magyar operatőrt 1978-ban Oscar-díjjal jutalmazták a Steven Spielberg által rendezett Harmadik típusú találkozások című film fényképezéséért, további jelöléseket kapott A szarvasvadász (1978), A folyó (1985), valamint a Fekete dália (2006) című alkotásokért.

Ötven éves hollywoodi pályafutása alatt olyan nagyszerű rendezőkkel dolgozott együtt, mint Steven Spielberg, Brian De Palma vagy Robert Altman.
Zsigmond Vilmos 1998-ban megkapta az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) életmű-kitüntetését. 2000-ben Göncz Árpád államfő elnöki Aranyéremmel tüntette ki, 2001 óta a Corvin-lánc birtokosa, 2004 óta Szeged díszpolgára, ahol egy moziterem is az ő nevét viseli. 2005-ben megkapta a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját, a következő évben a Magyar Művészetért Díjat, 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjai közé választották. A 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon átvehette az operatőri életműdíjat, ősszel a miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon részesült életmű díjban. 2007 óta az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia operatőri bizottságának tagja.
2015. április közepén az ő kiállításával nyílt meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál a Ludwig Múzeumban, ahol legfontosabb fotóiból készült válogatás.
A 2011-es A halálba táncoltatott leány című film képi utómunkája a Magyar Filmlaborban zajlott (vagy, ahogy ő hívta „a régi szivárványlabor”), majd szintén ebben az évben a Nemzetközi Operatőri Mesterkurzuson találkoztunk vele.
Alighanem a legsikeresebb magyar filmes volt Zsigmond Vilmos, kinek nevét és tehetségét nemzetközi szinten ismerték, elismerték. Újabb legenda távozott a filmvilágból, nyugodjék békében!