Hír

Mozikban a Szerdai gyerek – a legújabb magyar fesztiválsiker

Mozikban a Szerdai gyerek – a legújabb magyar fesztiválsiker

2015.12.09

December 3-án mutatták be a magyar mozik Horváth Lili első nagyjátékfilmjét, a Szerdai gyereket, melynek utómunkája részben a Magyar Filmlaborban zajlott. A film máris a nemzetközi filmfesztiválokat járja és rendre nagy sikereket arat, a kritikusok elismerését is sikerült kivívnia: elnyerte a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíját és a kritikusok díját, a Cottbus Nemzetközi Fesztiválon a legjobb rendezésnek járó elismerést, a Kalkuttai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig Arany Bengáli Tigris díjjal jutalmazták.

A film egy különös felnőtté válási történet, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, akinek magának nem volt édesanyja. A film hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga): felelőtlen kamasz, aki egy négyéves kisfiúért tartozik felelősséggel. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze - nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja döntsön helyette, először találkozik olyan férfival, aki úgy tűnik: bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia. 

"Egy különleges szerelmi háromszögről szól a film, a középpontban egy tinédzseranyával, Majával. A film nagyon erősen foglalkozik a sors-ismétlés kérdésével. Azt az életet ismételjük-e, amit a szüleink éltek, vagy a nekünk szántat, vagy ebből mégiscsak ki lehet törni?" – nyilatkozta a film rendezője, Horváth Lili.