Hír

A felújított

A felújított "Save the film" című, 1945-ös dokumentumfilm prezentációja Splitben

2012.09.21

"Hét évtizeddel ezelőtt forgatott, sokáig rejtegetett dokumentum-felvételeket mutattak be Splitben, amelyeken együtt szerepelnek az egykori kommunista hatalom és a katolikus egyház vezetői; a forrásanyagot a Magyar Filmlabor Kft. újította fel."

"A 67 éves film restaurálását a Magyar Filmlabor Kft. végezte el, amely a magyar archív filmeken túl számos európai ország filmarchívumának féltve őrzött kincseit mentette már meg az utókor számára. 
Ma már technikailag szinte minden megoldható, csupán pénz és idő kérdése - fogalmazott a filmfelújítások etikai és technikai aspektusairól szólva Pintér Gábor rendező-producer, a Magyar Filmlabor Kft. nemzetközi archív üzletágának vezetője a film premierje után tartott előadásában Splitben. Ahhoz azonban, hogy hiteles filmfelújítás szülessen, elengedhetetlen a mű és szerzője iránti tisztelet, a szakmai alázat és a szakértelem - fejtette ki Pintér Gábor az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy ezért minden restaurálás elsősorban etikai kérdés. 
Az archív filmek mellett az utóbbi években számos kortárs horvát és más délszláv film utómunkálatai is a Magyar Filmlaborban készültek." - írja a HVG.HU.