Hír

Évzáró rendezvény, Aranyszem Fesztivál

Évzáró rendezvény, Aranyszem Fesztivál

2007.12.21

A Magyar Filmlabor szokásos évzáró rendezvényét a HSC Aranyszem Operatőr Fesztivál záróeseményével egyben, annak házigazdájaként tartotta. Az idei fesztiválon Máthé Tibor lett az év operatőre és kapta meg a tavaly júniusban elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas operatőr nevét viselő Illés György-díjat.

Az Aranyszem -díjat nagyjátékfilm kategóriában a Máthé Tibor fényképezte Ópium, míg kisjátékfilm kategóriában a szintén Máthé Tibor nevéhez fűződő Vasárnap című alkotás nyerte el - mondta a díjátadó ünnepség előtt Novák Emil.

Az elismerést a nemzetközi játékfilm kategóriában a Pados Gyula fényképezésével készült Este kapta.

A dokumentumfilmek közül a Talán Csaba által fényképezett Elboronálva nyert díjat, míg dramatizált dokumentumfilm kategóriában az 56 villanást jutalmazták, amelyet operatőrként Reich László jegyez.

A természetfilm kategóriában Dala István operatőri munkája, A Vadludak útján, a kísérleti filmek közül a Varjasi Tibor által felvett Világítótornyok című alkotás kapott díjat.

A közművelődési sorozat kategóriában a Balog Gábor nevéhez fűződő Enyedi Csend, a szórakoztató film kategóriában László Zsolt operatőri munkája, a Sztárok a jégen, míg zenés film kategóriában a Nemes Tibor fényképezte Köszönet a szabadság hőseinek című alkotás kapta az Aranyszem -díjat.

A hírmagazin kategóriában a Csendes Cs. Csaba fényképezésével készült Ékkőszobrok nyerte el az elismerést. A televíziós sorozat kategóriában B. Marton Frigyes Tűzvonalban című munkáját, tv-film kategóriában pedig a Szuromberek királyfit jutalmazták, amelyet operatőrként Szepesi Gábor jegyez.

A zenés klipek közül Mayer Zoltán munkája, a Nem lesz több tánc kapott elismerést.

Az egyetemi filmek kategóriában a Reich Dániel fényképezésével készült C-változata című film nyerte el a 60 ezer dollár értékű kamera-felszerelést, a különdíjat pedig a reklámfilm kategóriában jutalmazott Tóth W. Máté operatőri munkája, a Fütyülős Barack pálinka kapta.

A HSC "Legenda" díját az idén Badal Jánosnak (Rákóczi hadnagya), Széchenyi Ferencnek (Édes Anna) és Hildebrand Istvánnak (Kőszívű ember fiai) adományozták.

A Magyar Operatőrök Társasága idén első alkalommal HSC-gyűrűvel ismerte el azok munkáját, akik az operatőr közvetlen munkatársaként hozzájárultak a magyar filmművészet magas színvonalú alkotásaihoz. Ebben az évben Marton József, Romwalter Béla és Hajdú Miklós fővilágosítót jutalmazták.
Gratulálunk az alkotóknak!

Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk!