Hírek

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

2017.12.19

Értesítjük kedves ügyfeleinket, hogy a Filmlabor a két ünnep között, 2017. december 27-29-ig zárva tart.

A Testről és lélekről a 9 legjobb Oscar-jelölt között

A Testről és lélekről a 9 legjobb Oscar-jelölt között

2017.12.15

Enyedi Ildikó filmjét beválogatták a 9 legjobb közé az idegen nyelvű filmek kategóriájában. Nemrég a film főszereplője, Borbély Alexandra elvitte a legjobb színésznőnek járó díjat az Európai Filmdíjon, Herbai Máté a Camerimage-en lett a legjobb operatőr, februárban pedig a Berlinálé fődíjasa lett a film. Az alkotás nemcsak a fesztiválokon aratott sikert, hanem a filmforgalmazás területén is. Azzal, hogy a Netflix megvásárolta a filmet, rekordszámú nézettséget érhet el a magyar alkotások között.

Herbai Máté lett a legjobb operatőr a Camerimage-en

Herbai Máté lett a legjobb operatőr a Camerimage-en

2017.11.21

Herbai Máté nyerte meg a lengyelországi operatőrfesztivál, a Camerimage fődíjat, az Arany Békát a Testről és lélekről fényképezéséért. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy részt vehettünk a berlini fődíjas film utómunkájában. A fényelés Kovács László, senior colorist munkája. Gratulálunk a többi magyar fesztiválrésztvevőnek is, többek között A hentes, a kurva és a félszemű című Szász János-film operatőrének, Máthé Tibornak!

Díjat nyert a Granny

Díjat nyert a Granny

2017.11.07

Újabb magyar filmsiker: Miután a Testről és lélekrőlt négy kategóriában (legjobb film, legjobb rendező, a legjobb forgatókönyvíró és a legjobb színésznő) jelölték Európa Filmdíjra, egy másik magyar alkotás pedig „kiemelkedő kelet-európai dokumentumfilmnek” járó MDR díjat nyert a DOK Leipzig fesztiválon. Révész Bálint rendezése, a Granny című dokumentumfilm három fiatal és egészen különböző sorsú nagymamáik közös utazása a múltban. A film hét év élményeit dolgozza fel az egykori angol kémnő, a náci Németországbeli táncosnő és a magyar holokauszttúlélő kommunista nagymama szubjektív emlékei segítségével. A film brit-magyar koprodukcióban készült.

Fábri Zoltán felújított filmjeit mutatják be a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Fábri Zoltán felújított filmjeit mutatják be a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

2017.10.13

November 2-5. között rendezik meg az első magyar archív filmfesztivált, a Budapesti Klasszikus Film Maratont. Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából a rendező olyan jelentős alkotásait mutatják be, mint a Körhinta, a Hannibál tanár úr, a Két félidő a pokolban, az Utószezon és A Pál utcai fiúk, melyeket a Filmlabor munkatársai 4K minőségben restauráltak.

Új filmtisztító gépet állítottunk üzembe

Új filmtisztító gépet állítottunk üzembe

2017.07.14

Új Kodak P-200 filmtisztító rendszert állítottunk üzembe az újonnan forgatott és az archív, 35 és 16 mm-es filmek tisztítására. Az új rendszer a korábbiaknál gazdaságosabb, a filmet és a környezetet kímélő tisztító folyadékkal működik. Gyors és biztonságos, a filmszálfeszesség és a sebesség folyamatos kontrollját biztosító fejlett rendszerrel szerelte fel a gyártó. A folyadékos és légbefúvós rendszer, valamint üvegajtók biztosítják a teljesen pormentes környezetet. A gép érintőképernyős vezérléssel működik, a kijelző mellett az operátorok a hálózatra kötött gépről kapott emailben is értesülnek a letisztított film mennyiségéről és a tisztítófolyadék szintjéről.

A Körhinta 60 év után újra Cannes-ban

A Körhinta 60 év után újra Cannes-ban

2017.05.22

Nagy sikerrel mutatták be május 19-én a Cannes-i Filmfesztivál keretén belül megrendezett Cannes Classics vetítéssorozatban az 1956-ban készült Körhinta restaurált 4K digitális kópiáját.

HHhH előzetes

HHhH előzetes

2017.04.28

Megérkezett a HHhH című történelmi dráma első előzetese. Cédric Jimenez filmjének középpontjában a Reinhard Heydrich, náci vezető ellen 1942-ben, Prágában elkövetett merénylet áll, Jason Clarke és Rosamund Pike főszereplésével.

A martfűi rém és a Tiszta szívvel tarolt a Magyar Filmdíjak átadásán

A martfűi rém és a Tiszta szívvel tarolt a Magyar Filmdíjak átadásán

2017.03.06

Tegnap este, a Filmhét záróeseményén átadták a Magyar Filmdíjakat. A legtöbb elismerést A martfűi rém című thriller kapta, és több kategóriában lett a legjobb a Tiszta szívvel is. A Mindenki az Oscar után itthon is elnyerte a legjobb kisfilmnek járó elismerést. A tévéfilmek közül a Szürke senkik vitt el több díjat, de nyert a Memo és a Soul Exodus is. Gratulálunk minden díjazottnak!

Ismét magyar kézben az Oscar!

Ismét magyar kézben az Oscar!

2017.03.02

Továbbra is folytatódik a sikerözön a magyar filmben: Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje nyerte el az idei Oscart. Gratulálunk az egész csapatnak!

Aranymedve-díjas a Testről és lélekről

Aranymedve-díjas a Testről és lélekről

2017.02.20

Tavaly az Oscart, idén pedig a Berlinálé fődíját, az Aranymedvét nyerte el magyar film! A sikersorozatot Enyedi Ildikó rendezése, a Testről és lélekről folytatja, miután már elvitte a filmkritikusok, a FIPRESCI fődíját is. Nagyon gratulálunk az alkotóknak!

A Testről és lélekről és az Ikarie XB-1 a Berlinálén

A Testről és lélekről és az Ikarie XB-1 a Berlinálén

2017.02.09

Ma kezdődött el a Berlinale Filmfesztivál, ahol Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje versenyez majd az Arany Medvéért. Magyar alkotás utoljára 2012-ben szerepelt a Berlinale versenyprogramjában, akkor Fliegauf Bence – a szintén az Inforg-M&M Film gyártásában készült – Csak a szél című filmje többek között a zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét nyerte el. A Filmlaborban felújított Ikarie XB1 (rend. Jindřich Polák) című korai cseh tudományos fantasztikus film 4K kópiáját pedig a fesztviál az idén a sci-finek szentelt Retrospektív kategóriájában vetítik. Büszkék vagyunk, hogy részt vehettünk a munkálatokban, és nagyon drukkolunk Ildikónak!

Zsigmond Vilmos Filmfesztivál lesz májusban

Zsigmond Vilmos Filmfesztivál lesz májusban

2017.01.23

A szegedi Belvárosi Mozi a városban született világhírű operatőr emlékére Zsigmond Vilmos Filmfesztivált rendez május 10-13.között. A fesztivál keretében a retrospektív vetítések mellett a filmek alkotóival közönségtalálkozókat, a HSC és az ASC bevonásával workshopot szerveznek, és pályázatot hirdetnek fiatal operatőrök számára. A kiírás szerint – egyedülálló módon – „A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására.” http://www.belvarosimozi.hu/zsigmondvilmosfeszt