Hír

Forog az Eltörölni Frankot

Forog az Eltörölni Frankot

2020.08.03

16 mm-es filmre forog az Eltörölni Frankot című történelmi dráma, Fabricius Gábor rendezésében. A reklámszakemberként ismert rendező első nagyjátékfilmje a szocialista diktatúrát egyedülálló megközelítésben mutatja be, egy underground, rendszerellenes zenekar frontemberének drámáján keresztül, akit politikai pszichiátriára zárva hallgattatnak el. A forgatókönyvet több nemzetközi fesztiválon is díjazták, többek között a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is kitüntették.

A film operatőre Dobos Tamás, vágója Tuza-Ritter Bernadett. A 80-as években játszódó film disztopikus látványvilágát a világhírű izlandi szakember, Eggert Ketilsson (TenetDunkirkCsillagok között) tervezte, a hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felel, a szubkultúra szakértőjeként Oltai Kata művészettörténész, a rendező konzulenseként Gazdag Gyula működik közre. Az analóg és a digitális utómunka a Filmlaborban készül.
Fabricius Gábor a film elkészítését megelőző kutatómunkáról és a rendszerváltás utáni szembenézés szükségességéről az alábbi interjúban beszélt: https://magyarnemzet.hu/kultura/az-eltorolni-frankot-egy-szeles-kutatason-alapulo-fikcios-drama-8324793/