Hír

Új hangstúdió a Filmlaborban

Új hangstúdió a Filmlaborban

2019.04.01

Elkészült a Filmlabor új hangstúdiója, ahol hangkeverést és archív filmek hangrestaurálását végzik munkatársaink. Szolgáltatásaink: hanganyagok előkészítése, digitalizálása, hangeditálás, premix, final mix (5.1 és broadcast).

A már korábban is működő nagyterem mellett ez a kis stúdió is a Dolby-szabványnak megfelelő 5.1-es lehallgatással rendelkezik, de elsősorban a broadcast anyagok közeltéri monitorozásra alkalmas sztereó rendszerrel van felszerelve, amit a filmes munkákhoz egy vetítő rendszer egészít ki.
A számítógépes munkaállomás iMac alapra telepített ProTools szoftverrel működik, Avid, Waves, Sonnox, iZotope, Nugen Audio pluginokkal. A rendszert kiegészíti egy Cedar DNS 3000-es dialoge noise suppresser. Az utómunkastúdiót a filmes hanganyagok digitalizálására alkalmas eszközök egészítik ki (Sondor Resonance, WMA), amelyek segítségével mágneshangot (16, 17,5, 35mm tekercsek ) valamint hangnegatívot, hangpozitívot lehet wav formátumba digitalizálni.
Hangmérnökeink Pethő Gábor és Rosenmann Péter. Pethő Gábor a Filmlabor előtt 15 évig szinkronstúdiókban és televíziós csatornáknál dolgozott hangmérnökként, Rosenmann Péter pedig 1988-tól kezdve sokáig a Magyar Rádióban készített hangjátékokat, irodalmi műsorokat, illetve hangrestaurálási munkákban vett részt, majd szinkronstúdióban dolgozott külföldi ismeretterjesztő filmek magyar változatán. Munkáit számos díjjal jutalmazták.