Hír

A felújított Szegénylegényeket Cannes-ban vetítik

A felújított Szegénylegényeket Cannes-ban vetítik

2015.05.14

Ma este vetítik a Cannes Classics program keretében a tavaly elhunyt rendező, Jancsó Miklós korszakalkotó filmjét, az idén 50 éves Szegénylegények felújított változatát. A DCP-ről vetített alkotás restaurálása a Filmlaborban készült az elmúlt hónapokban. A film szombattól az Urániában is megtekinthető.

Jancsó Miklós a Szegénylegények (1965) című alkotásával a film formanyelvének világhírű megújítója lett. Nemzetközi premierjét 1966-ban tartották a cannes-i filmfesztiválon.
A Görbe János, Latinovits Zoltán, Kozák András, Molnár Tibor főszereplésével készült fekete-fehér film a magyar filmkritikusok nagydíja mellett az operatőri díjat (Somló Tamás) és a legjobb színész díját (Görbe János) is elnyerte, majd a pécsi játékfilmszemlén a szakmai zsűritől a legjobb rendező díját, a társadalmi zsűritől a nagydíjat kapta meg; Locarnóban a nemzetközi filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI díjával, a rangos londoni filmfesztiválon pedig a legjobb külföldi film díjával tüntették ki.
A Rózsa Sándor betyárjainak kézre kerítését felelevenítő Szegénylegények című film a mindenkori elnyomó hatalom működésének technikáját modellezi. 1869-ben gróf Ráday Gedeont kormánybiztossá nevezik ki. Feladata, hogy megteremtse a vagyonbiztonságot, és befogja a negyvennyolcas betyárokat. Ráday nem válogat az eszközökben. Az alföldi „Sáncba”, a várbörtönbe gyűjtik be a szegénylegényeket, akiket kegyetlen lélektani módszerekkel igyekeznek társaik elárulására bírni. Büszkeségüknél fogva csalják csapdába közülük a volt Kossuth-katonákat.