Hír

A Saul fia versenyez az Aranypálmáért Cannes-ban

A Saul fia versenyez az Aranypálmáért Cannes-ban

2015.04.17

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, a világ legjobbjai között kapott helyet. Erdély Mátyás operatőr filmnegatívra rögzített munkáját Cannes-ban 35 mm-es kópiáról vetítik majd. A film teljes analóg és digitális utómunkája a Magyar Filmlaborban készült.

A Saul fia érdekessége, hogy az utómunka során a teljes analóg munkafolyamat megvalósulhatott. A film 35 mm filmszalagra forgott, és az eredeti megvágott negatívról hagyományos kopírozással készültek a fesztiválokon vetítésre kerülő kópiák. Erre a Cannes-i fesztivál sajtótájékoztatóján külön kitértek a szervezők, ezzel is kiemelve a mezőnyből a magyar filmet.
Cannes versenyszekciójába az elmúlt években csak nemzetközileg legjegyzettebb rendezőink, Tarr Béla és Mundruczó Kornél kapott jelölést. Első filmesként legutóbb Sára Sándor került versenybe a magyarok közül, 1969-ben a Feldobott kővel, előtte pedig Kósa Ferencet és Makk Károlyt hívták meg. Erdély Mátyás munkája már sokadszor jelenik meg Cannes-ban, hiszen ő állt a kamera mögött Mundruczó Kornél Deltájánál, Johannájánál és Szelíd teremtés – A Frankenstein-tervjénél is, valamint a mexikói Miss Bala című filmnek is ő volt az operatőre.
A Saul fia az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Ausländerről szól, aki halott fiát próbálja tisztességgel eltemetni. A Sonderkommando tagjait arra kényszerítették, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemét, elégessék, és a hamvaikat szétszórják. A főszerepben Röhrig Géza New Yorkban élő amatőr színész és költő, a további szerepekben többek között Molnár Levente, Zsótér Sándor és Urs Rechn láthatóak. A filmben a magyar főszereplők mellett német, lengyel, amerikai és izraeli színészek játsszák a főbb szerepeket.
A Saul fia című film a Magyar Nemzeti Filmalap fejlesztési és gyártási támogatásával készült, vezető producerei Sipos Gábor és Rajna Gábor.