Hír

Az Aferim! Ezüstmedvét nyert a Berlinálén

Az Aferim! Ezüstmedvét nyert a Berlinálén

2015.02.17

Radu Jude, román filmrendező kapta a legjobb rendezésért járó megosztott díjat a 2015-ös Berlini Filmfesztiválon. A román-cseh-bolgár koprodukcióban készült történelmi dráma fekete-fehér 35 mm-es filmre forgott, melynek hívása és digitalizálása a Magyar Filmlaborban történt.

„Ha tudtam volna, hogy egy ilyen díjat nyerek, komolyabban forgattam volna” – mondta Radu Jude a díj átvételekor, és azt is hangsúlyozta beszédében, hogy a legjobb rendezőnek járó díj a stáb minden tagjának szól.

A fekete-fehér film választását a rendező egy korábbi interjúban azzal magyarázta, hogy az operatőrrel együtt úgy gondolták, ez az anyag segíti a leginkább azt, hogy a néző megértse, ez egy szubjektív történelmi rekonstrukció. A Florin Lăzărescuval közösen írt forgatókönyve alapján készült filmben egy falusi rendőr és kamasz fia egy szökött roma rabszolgát üldöznek. Az 1830-as években játszódó "balkáni western" a Hollywood Reporter szerint 12 év rabszolgaság európai olvasata, pimasz humorral és módfelett aktuális tartalommal fűszerezve. A Variety szerzője az Aferim!-et Jude eddigi legkiforrottabb és legjobb alkotásának tartja, különleges és intellektuális filmélménynek nevezve, a Screen International pedig további hosszú fesztiválszereplést jósol neki a világ különböző filmes megmérettetésein.

Jude rövidfilmjei és első nagyjátékfilmje, a Cea mai fericita fata din lume (Happiest girl in the world)számos nemzetközi díjat nyert