Hír

Lyonban is sikert aratott A tolonc

Lyonban is sikert aratott A tolonc

2014.10.21

Magyar Filmhét nyitó eseményeként megrendezett nagyszabású díszbemutató után a lyoni Lumiére Filmfesztivál is műsorára tűzte Kertész Mihány 1914-ben készült alkotását. A Casablanca rendezőjének legkorábbi fennmaradt filmjét a lyoni vetítés után több archív és felújított filmeket bemutató nemzetközi fesztivál képviselője is meghívta programjába.

A 100 éves film idén a Filmlaborban sikeresen digitalizált és restaurált kópiája a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) kezdeményezésére, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készülhetett el, 8 hónapos, intenzív munka eredményeként.
A The Undesirable címmel, feltehetően amerikai moziforgalmazásra készült kópiát az Egyesült Államokban, egy pincében találták meg, és 2008-ban került Magyarországra.
Az egyetlen fennmaradt, eredeti nitrokópia speciális archív kapuval, 4K minőségben szkennelt képkockáinak felújítása több fázisban történt. A VFX stúdió munkatársai kockáról kockára stabilizálták a villódzó, imbolygó képet, nagyrészt manuálisan kiszedték a koszokat, karcokat és egyéb sérüléseket, kijavították a rossz kopírozás miatt keletkezett torzulásokat és a legnagyobb gondot jelentő képkettőződéseket, majd a részletgazdagság megtartása mellett visszazajosították a képet. Ezután következett a jelenetenként eltérő (zöld, sárga, kék, bíbor) színezés digitális fényeléssel történő reprodukálása és az eredeti vetítési sebesség visszaállítása.
A némafilmhez Pacsay Attila komponált kísérőzenét, melyet a Művészetek Palotájában tartott bemutatón élőben adott elő a Pannonia Symphony Orchestra. A tolonc későbbi vetítéseihez készült hangos DCP kópián is ez hallható.
Az ártatlanul kitoloncolt magyar cselédlány története Tóth Ede nagy sikerű népszínművének mozgóképes adaptációja igazi filmritkaság: ez a korszak színészóriása, Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmszerepe.

A felújításról készített demó anyagunk itt megtekinthető:

Restoration demo: A tolonc / The Undesirable from Magyar Filmlabor on Vimeo.