Hír

A Filmlabor és a Mafilm beolvadt a Filmalapba

A Filmlabor és a Mafilm beolvadt a Filmalapba

2013.10.01

A közelmúltban a Filmalap nonprofit leányvállalataiként működött Magyar Filmlabor és a Mafilm 2013. október 1-től beolvadt a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt.-be.

A beolvadásnak köszönhetően a Filmalap ezentúl a filmgyártás teljes spektrumában nyújthat támogatást a magyar filmelőállítóknak: a filmterv- és forgatókönyv-fejlesztési, gyártáselőkészítési és filmgyártási, valamint egyedi és marketingtámogatások gyártói kapacitással és utómunka-szolgáltatással bővülnek.

A közelmúltban a Filmalap nonprofit leányvállalataiként működött Mafilm és Filmlabor vezetői, Zákonyi S. Tamás és Aradi László a beolvadást követően a Filmalapon belül folytatják munkájukat az újonnan létrehozott igazgatóságok vezetőiként. A beolvadást követően a Filmalap alkalmazottainak létszáma közel száz főre nőtt. A Filmalap nemrég 600 millió forint értékű forrást biztosított a két cég konszolidációjára; a korábbi években felhalmozott tartozások rendezésére és az időszerű fejlesztésekre, annak érdekében, hogy mind a Mafilm, mind a Filmlabor behozza piaci hátrányát és ezáltal versenyképes piaci pozícióba kerüljön. A Filmalap a mindenkori nyereséget a magyar filmipar támogatására kívánja fordítani a jövőben.

Idén a Mafilm stúdióiban forgott a Kenau című, 6 millió eurós költségvetésű, holland történelmi koprodukciós film, a Dracula című amerikai, a Capitán Alatriste című spanyol tévésorozat, Pejó Róbert Mancs című magyar filmje, számos reklámfilm, valamint nagyrészben a Rudolf Péter rendezte Kossuthkifli című tévésorozat.

A Filmlaborban készül a legtöbb új magyar film utómunkája, úgy mint Bodzsár Márk Isteni műszak-ja, Orosz Dénes Coming out című vígjátéka, Zomborácz Virág Utóélet című filmje, Fazekas Csaba Swing című zenés filmje, és Császi Ádám Viharsarok című drámája, a Mancs, Ujj-Mészáros Károly Liza, a rókatündér című első játékfilmje VFX munkáinak egy része, valamint az Overdose és a Határtalan elmék című dokumentumfilmek.