Hír

Nemzetközi operatőri mesteriskola a Filmlabor részvételével

Nemzetközi operatőri mesteriskola a Filmlabor részvételével

2011.09.14

A sok éve futó "Budapest Cinematography Masterclass" nevű képzést idén a Magyar Filmlabor támogatásával tartották meg augusztus 28. és szeptember 10. között. A képzést Xantus János vezette, a mesterek pedig az Oscar- és Emmy-díjas Zsigmond Vilmos (ASC) és Ragályi Elemér (HSC) Emmy-díjas operatőrök voltak. A kurzusra a világ minden tájáról jöttek a fiatal operatőrök. A forgatási lehetőséget kapott 16 ösztöndíjas operatőr stábját a többi résztvevő alkotta.

A helyszínt az etyeki Korda Stúdió biztosította, az SZFE díszlettervező diákjai által tervezett díszletben. A forgatott anyagok napi muszterei a Magyar Filmlaborban készültek. A forgatásokon 35mm-es Fuji Eterna Vivid 500T felvételi negatívot használtak, melyet Fujifilm Magyarország ajánlotta fel.

A kurzus programjában a fél napos forgatás mellett voltak előadások, bemutatók, filmvetítések, beszélgetések, melyek során a mestereket szakmai titkokról lehetett kérdezni.  Az iskolában három híres szakember, Benjamin Bergery, Nic Knowland és Michael Hammond is tartott előadást a hallgatóknak.

A diákok a Filmlabor nagyvetítőjében nézték meg és elemezték az első napon készített világítási teszteket, majd laborlátogatáson vettek részt Barta Szabolcs DI colorist, Polyák János, a digitálisstúdió-vezető és Závorszky Péter, a VFX részlegünk produkciós menedzserének vezetésével. Ez a látogatás sokaknak nagy élmény volt, mert még sosem jártak korábban analóg filmlaborban, és itt minden, utómunkával kapcsolatos kérdésükre választ kaptak.

A beszámolók szerint mindenki számára örökre szóló élményt jelentett ez a két hétig tartó együttlét.