Hír

Két magyar koprodukcióban készült film kapott díjakat

Két magyar koprodukcióban készült film kapott díjakat

2011.06.17

Az idén A-kategóriássá nyilvánított kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon a román-magyar koprodukcióban készült Morgen lett a Legjobb román film, a lengyel, norvég, ír és magyar finanszírozású Az ölés esszenciáját pedig a gdyniai Lengyel Filmfesztiválon díjazták: a Legjobb filmnek és a Legjobb rendezőnek járó díjat vitte el.

Marian Crisan játékfilmje, a Morgen a világ legrangosabb fesztiváljai közé került erdélyi filmfesztivál előtt az idei Magyar Filmszemlén és a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon is szerepelt. Tavaly a Locarno Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a Ifjúsági zsűri harmadik díját és a Zsűri különdíját kapta. A film egy határmenti tanyán élő biztonsági őr és egy török menekült találkozását mondja el. Az alkotás teljes DI-utómunkáját a Magyar Filmlabor végezte. A videmusztert Kovács László készítette, a DI-colorist és a film fénymegadója Szép Judit voltak.

Az ölés esszenciája (Essential Killing), Jerzy Skolimowski rendezésében 2010-ben kapott az egyik legfontosabb A-kategóriás filmfesztiválon díjat: a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Zsűri különdíját, a főszereplő a Legjobb színésznek járó díjat vitte el. A film főszereplőjét, Mohammedet, miután Afganisztánban megöl 3 amerikai katonát, foglyul ejti az amerikai hadsereg, és kiszabadulása után egy ismeretlen kelet-európai országban kell a túlélésért harcolnia. A film előhívása és a videomuszter-készítés (Kovács László) a Filmlaborban történt.