Hír

HSC Napok a Filmlaborban

HSC Napok a Filmlaborban

2011.03.28

Az idén is a Filmlaborban tartotta meg a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) a Mindig van új a nap alatt – Az analógtól a digitális világképig című szakmai rendezvényét. A március 23-24-én tartott eseményen a Filmlabor felújított hangkeverő és vetítőtermében előadásokat hallgathattak a filmes szakma képviselői, és jelen voltak többek között a HSC Stábiskola és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói is.

A folyosón és az előadóteremben kamerákat, világítástechnikai berendezéseket gyártó, forgalmazó és kölcsönző cégek és a Fujifilm mutatták be legújabb termékeiket. Képviseltette magát a Spark’s-Panavision, a Rexfilm, a Balogh Stúdióvilágítás, a Schwindl Kft., a Leonardo SNS, a Sysplex Media, a Panasonic, az Arri, a JVC és a Sony.

Az előadások középpontjában a 3D állt, szó volt a térlátás fiziológiájáról, 3D-s filmek felvételéről és utómunkájáról is. A Filmlaborból Barta Szabolcs DI colorist és fénymegadó, illetve Polyák János, a digitális stúdió vezetője tartott előadást. Barta Szabolcs a Fujifilm felkérésére a cég új napfény-érzékenyítésű  Eterna Vivid 250D nyersanyagát ismertette a már ismert Vivid paletta termékeivel együtt, melyeket két demó filmmel szemléltetett. Polyák János a 3D-s filmkészítés gyakorlati oldalát világította meg előadásában: elmondta, hogy miben különbözik egy 3D-s film forgatása a hagyományostól már az előkészületektől kezdve. Tájékoztatta a közönséget arról is, hogy a Filmlabor felkészült a 3D-s filmek utómunkájára.

A szerdai nap zárásaként laborlátogatáson vehettek részt az érdeklődők. A csoportot Polyák János és Pallagi Miklós, a labor üzemvezetője kalauzolta, akik sorban válaszoltak a látogatók záporozó kérdéseire a végül estébe nyúló programon.