Hír

BEINDULT A NORTHLIGHT SZKENNER

BEINDULT A NORTHLIGHT SZKENNER

2006.01.03

A Magyar Filmlaboratórium 2005. decemberében a Filmlight cég Northlight filmszkennerével bővítette a meglevő filmszkenner kapacitását. Mi indokolta a döntést?

A mértékadónak tekinthető filmes szakemberek többsége szerint a Northlight szkenner a legjobb minőségű eszköz ma a piacon. Rendkívül nagy felbontása, zajszegény képe példaértékű. Ma már ipari szabványnak tekinthető. De ez csak a döntés egyik indoka volt. A másik ok a rendszerbe illeszthetősége: maradéktalanul együttműködik az ugyancsak a Filmlight cég által kifejlesztett és a Filmlaborban meglevő Baselight digitális színkorrekciós berendezéssel.

Lássuk, mit is tud az eszköz, mik a főbb jellemzői.

A berendezés képes S16/16 és 35 mm-es színes és fekete-fehér felvételi negatív, dubpoz, dubneg és pozitív film szkennelésre. (A szkenner minőségét mutatja, hogy létezik 65 mm-es verzió is.) Természetesen a pozitív kópia szkennelése csak végső esetben ajánlott a generációs romlás és a korlátozott dinamika tartomány miatt. A képérzékelő 3 db 8k-s vonal CCD. A maximális felbontás 35 mm-es film esetén 6k x 4,5k (6144 x 4608 pixel), míg S16-os film esetén 2,5k x 1,8k (2560 x 1843 pixel). Természetesen használható az általánosan elterjedt 2k felbontásban is. Különleges szolgáltatás az ún. anamorphic szkennelés. Ha S35-ös negatívot szkennelünk, és a kívánt formátum cinemascope, akkor a függőleges felbontás duplájára növelésével rögtön anamorphic képet kapunk. A fényforrás 700 W-os fém-halogén izzó, amely szabadalmaztatott optikai rendszerrel együtt biztosítja a megfelelő teljesítményű, szórt, ideális színhőmérsékletű fényt. (A szórt fény azért jobb, mint az irányított, mert "elfedi" a filmen található kisebb mechanikai sérüléseket.)

A szkennelés – a telecine alapú szkennerekkel ellentétben - természetesen ún. "pin registered" módon történik. Ez azt jelenti, hogy a filmet ugyanolyan "pin"-ek (csapocskák) pozícionálják, mint a felvételkor a kamerában. Így rendkívül jó képstabilitás érhető el, elősegítve a digitális utómunkát.

A sebesség jelenleg 4,7 mp/kocka 4k és 2,6 mp/kocka 2k felbontás és S35-ös film esetén. A jövő év első felében elkészül a Northlight II, amely 4-6-szoros sebességet és még a jelenleginél is jobb képminőséget biztosít. Természetesen a meglévő berendezést frissíteni fogjuk erre a verzióra.

A szkennelés során cineon illetve logaritmikus DPX fájlok keletkeznek. Ezek alapfátyol fölötti denzitás információkat tartalmaznak, azaz képesek a negatív teljes dinamika tartományát rögzíteni.

Az utómunka során problémát jelenthet a filmen található szennyeződések eltüntetése (tökéletesen tiszta film nem létezik!). A Northlight erre is nyújt megoldást.
Először is a mechanikai felépítés olyan, amely elősegíti a "tiszta" munkát. Elsőre talán meglepő a teljesen nyitott konstrukció, de a film állandó függőleges helyzetének és az ajánlott különleges működési környezetnek köszönhetően a film tiszta marad. (A szkenner olyan szobában van elhelyezve, ahol állandó túlnyomás uralkodik és a beáramló levegő a műtőkben is alkalmazott HEPA szűrőn keresztül függőleges légáramlatot hoz létre az eszköz fölött, lefújva ezzel az esetleg a filmen lévő szennyeződések jelentős részét. Ami marad, arra is van megoldás: ha a filmet infravörös fénnyel világítjuk át, az akadály nélkül áthatol a színes filmen, viszont beleütközik a szennyeződésekbe. Az így kapott szennyeződés térkép felhasználható a koszok automatikus eltüntetésére. A Northlight is készít – infravörörs szkennelés alapján – szennyeződés térképet, amely a mellékelt szoftver segítségével alkalmas a koszok automatikus eltüntetésére.

A berendezés fogadja a vágáskor elkészült CMX formátumú EDL-t (vágólista) és képes az abban foglaltak alapján szkennelni. Lehetőség van a vágási pontok körül további kockák automatikus beszkennelésére is, amelyek az utólagos apró vágási módosításokat lehetővé teszik. Ha hozzáveszzük, hogy 600 m-es tekercset is feltehetünk a gépre – a szkennelési folyamat nagyon hatékony, kevés emberi beavatkozást igényel. A timecode információn túl keykode (lábszám) alapján is szkennelhetünk, mivel az eszközt felszerelték lábszám olvasóval is. Ez gyorstekeréskor is kockapontos olvasásra képes, így lábszám alapján is tudunk szkennelni. A timecode és lábszám adatok bekerülnek a fájl fejlécébe. A keykode a filmkockák azonosításán túl magában foglalja a nyersanyag típusát is. Ezt felhasználhatjuk a szkennelési paraméterek beállítása során. (Pl. az egyszer beállított alapfátyol érték automatikusan használható az adott nyersanyag újabb előfordulása esetén.)

A szkennelésnél használt EDL-t természetesen a másik Filmlight termékünk, a Baselight is fogadja. A beszkennelt képek automatikusan a helyükre kerülnek a timeline-on, az extra kockák sem jelentenek gondot. A file fejlécében lévő timecode és lábszám adatok megjeleníthetők.

A jól megtervezett fizikai jellemzőkön túl a kezelőfelület is jól átgondolt. A grafikus kezelőfelület segítségével a szkennelés minden jellemzője szabadon beállítható, tárolható. Aki jobban szereti a hagyományos munkamódszert, az parancssorból is dolgozhat (a Linux operációs rendszernek is köszönhetően), sőt szkripteket is írhat magának.

A Northlight szkenner beruházásával – és különös tekintettel annak fél éven belül tervezett továbbfejlesztésével – a Filmlabor ismét egy jelentős lépést tett annak érdekében, hogy a filmelőállítók hazai környezetben, a gyártási folyamatba építve használhassák azt a technikát (is), amely Los Angelestől Londonon át már meghódította a filmes szakembereket.

További információt a polyak@filmlab.hu e-mail címen Polyák Jánostól kaphatnak.