Hírek

Boldog karácsonyt kívánunk!

Boldog karácsonyt kívánunk!

2020.12.18

A 2020-as év vége felé közeledve kicsit visszatekintünk az év eredményeire. A pandémia ellenére ez az év is sok munkával telt.

A Felkészülés…lesz az idei magyar Oscar-nevezés

A Felkészülés…lesz az idei magyar Oscar-nevezés

2020.11.23

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje képviseli Magyarországot a 2021-es Oscar-versenyben a nemzetközi film-kategóriában. A film tarolt az idén megrendezett filmfesztiválokon.

Elindult a FILMIO

Elindult a FILMIO

2020.11.19

A mai nappal elindult a FILMIO, az új magyar streaming-szolgáltatás. A magyar filmek online videótékájában újranézhetők restaurált filmklasszikusok és az utóbbi évek népszerű filmalkotásai is. Az elmúlt hónapok megfeszített munkájának eredményeként 220 mozifilm, tévéfilm, dokumentumfilm és animációs film érhető el a platformon.

A Cold Meridian San Sebastianban

A Cold Meridian San Sebastianban

2020.09.28

A hétvégén ért véget az A-kategóriás San Sebastiani Filmfesztivál, ahol a kísérleti filmeket felsorakoztató Zabaltegi-Tabakalera szekcióban bemutatták a szuper 8-ra és 16 mm-re forgott Cold Meridian című rövidfilmet. A sokadszorra magyar stábbal dolgozó Peter Strickland alkotása az utóbbi években egyre népszerűbb, online térben előadott, relaxáló hanghatásokkal operáló performansz, az ASMR-jelenség ezúttal nyugtalanító oldalát mutatja be. A kisfilm operatőre Győri Márk, producere Nedeczky Dóra volt, az analóg utómunka a Filmlaborban készült.

A Hab mától a mozikban

A Hab mától a mozikban

2020.09.10

Mától vetítik a mozik Lakos Nóra első nagyjátékfilmjét, a Hab című vígjátékot. A film operatőre Bálint Dániel, coloristja Nagy Eszter, a digitális utómunka a Filmlaborban készült.

Forog az Eltörölni Frankot

Forog az Eltörölni Frankot

2020.08.03

16 mm-es filmre forog az Eltörölni Frankot című történelmi dráma, Fabricius Gábor rendezésében. A reklámszakemberként ismert rendező első nagyjátékfilmje a szocialista diktatúrát egyedülálló megközelítésben mutatja be, egy underground, rendszerellenes zenekar frontemberének drámáján keresztül, akit politikai pszichiátriára zárva hallgattatnak el. A forgatókönyvet több nemzetközi fesztiválon is díjazták, többek között a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is kitüntették.

Velence után Torontóba is meghívták Horvát Lili filmjét

Velence után Torontóba is meghívták Horvát Lili filmjét

2020.07.31

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című második nagyjátékfilmjét két rangos filmfesztivál is programjára tűzte. Miután beválogatták a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Giornate degli Autori (Venice Days), az eredeti és újító filmeket bemutató szekció versenyprogramjába, a Torontó Nemzetközi Filmfesztivál is műsorra tűzte a 250-ről 50 filmre szűkített mezőnyében. A 35 mm-es negatívra forgatott filmet a járvány miatt részben digitálissá alakított vetítések között a tervek szerint klasszikus mozikörülmények között vetítik majd.

Ma indul a Pesti balhé

Ma indul a Pesti balhé

2020.07.30

Az idei nyár első magyar mozifilmje, a Pesti balhé ma indul útjára a magyar mozikban.

A The Nest 35 mm-en

A The Nest 35 mm-en

2020.04.16

Erdély Mátyással készített interjút a Kodak a The Nest című amerikai produkcióról. A Sean Dirkin rendezésében készült film 35 mm-es negatívra forgott Kanadában, az Egyesült Államokban, majd az Egyesült Királyságban, a 35 mm-es kópia pedig már Budapesten készült, a Magyar Filmlaborban. Öröm volt ismét együtt dolgozni, ezúttal egy külföldi produkción.

Korlátozott rendelkezésre állás

2020.04.14

Kedves Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az NFI Filmlabor Igazgatósága a kijárási korlátozás ideje alatt csökkentett üzemmódban dolgozik. A munkafolyamatokat úgy szerveztük át, hogy kollégáink sem egymással, sem ügyfeleinkkel nem érintkeznek, így a személyes találkozást nem igénylő feladatokat el tudjuk végezni. Kérjük, hogy kéréseikkel, kérdéseikkel továbbra is a projektkoordinátorokat keressék! Köszönjük, és mindenkinek jó egészséget kívánunk!

Magyar Filmdíj 2020

Magyar Filmdíj 2020

2020.03.09

A Magyar Filmdíj 2020 legjobbjai az Oscar-nevezett Akik maradtak és a Foglyok című film lett. A Filmlaborban készült játékfilmek közül a Drakulics elvtárs, a Valan, az angyalok völgye, a FOMO - Megosztod és uralkodsz és az Apró mesék kapott díjakat.

Klaus Maria Brandauer nálunk nézte meg a Zárójelentést

Klaus Maria Brandauer nálunk nézte meg a Zárójelentést

2020.02.27

Kedd este nagy tapsvihar követte az Oscar-díjas Szabó István Zárójelentés című filmjének bemutatóját, ahol jelen voltak a film alkotói és nagy nevű színészei. A főszereplő, Klaus Maria Brandauer is Magyarországra látogatott a Zárójelentéssel nyitó Magyar Mozgóképszemle díszvendégeként. A színész nálunk is járt a bemutató előtti estén, hogy angol felirattal megnézze a digitális kópiát. A film mától látható a mozikban.

Öt kategóriában díjazták a legjobb magyar operatőröket

Öt kategóriában díjazták a legjobb magyar operatőröket

2020.02.10

Pénteken átadták a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait. A Filmlabor 1 millió forint értékű díját idén is a diákfilm-kategória győztese kapta. A díjazott Gyuricza Mátyás lett a Kelet című kisfilmért. Idén először osztottak ki fénymegadói díjat, melyet senior colorist kollégánk, Kovács László vett át. Gratulálunk minden díjazottnak! https://www.origo.hu/filmk…/20200207-kultura-dijak-film.html