Hírek

2020-tól NFI

2020-tól NFI

2019.12.18

2020. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Filmalap helyét a Nemzeti Filmintézet (NFI) veszi át, mely a mozifilmek mellett a televíziós alkotásoknak is támogatást nyújt. A Filmalap igazgatóságai ezentúl az NFI igazgatóságaiként működnek tovább.

Rév Marcellt díjazták a Camerimage-on az Eufóriáért

Rév Marcellt díjazták a Camerimage-on az Eufóriáért

2019.11.19

A legrangosabb operatőri fesztiválon, a Camerimage-on Rév Marcell az Eufória című amerikai sorozat első epizódjának fényképezéséért kapott díjat a tévés pilotok kategóriájában. Az Eufória első négy része után Enyedi Ildikó új filmjében, A feleségem történetében volt vezető operatőr. Érdekesség, hogy a rendező korábbi filmje, az Arany Medve-díjas Testről és lélekről operatőre, Herbai Máté is ezen a fesztiválon kapta meg a legjobb operatőrnek járó Arany Békát. Gratulálunk!

A FOMO több fesztiválra is meghívást kapott

A FOMO több fesztiválra is meghívást kapott

2019.10.16

Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című első mozifilmjét múlt heti bemutatója után beválogatták az A-kategóriás tallini nemzetközi filmfesztivál programjába, emellett a németországi Cottbus és a kijevi V4-es Filmnapok is meghívták a filmet. Az online jelenlét hatására önmagukból teljesen kiforduló, Youtube-függő fiatalok világát bemutató film a Filmalap Inkubátor Programjának keretében készült. A többnyire Iphone-nal forgatott film utómunkája a Filmlaborban valósult meg, amiről a produkció több alkalommal is tudósított közösségi média-felületein.

Mikael Håfström legújabb filmje, a Quick a Filmlaborban

Mikael Håfström legújabb filmje, a Quick a Filmlaborban

2019.09.22

Mikael Håfström, akinek az alkotásai között olyan filmek szerepelnek, mint A rítus és a Szupercella, az Oscar-jelölt Könyörtelenek című filmje után először tért vissza Svédországba forgatni, az utómunkára pedig már Magyarországra utazott.

Az Ostrom fődíjas lett a Young Director Awardon

Az Ostrom fődíjas lett a Young Director Awardon

2019.06.26

Kovács István újabb fontos nemzetközi díjat nyert el Ostrom című kisfilmjéért, még azelőtt, hogy Karlovy Varyban megmérettetné magát. A kisfilm a reklámfilmesek legnagyobb versenyén, a Cannes Lionhoz kapcsolódóan az Európai Reklámfilm Producerek Szövetsége által megrendezett Young Director Awardon a 6 percnél hosszabb diplomafilm kategória fődíját hozta el.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! résztvevője hangmérnöki munkát tanult nálunk

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! résztvevője hangmérnöki munkát tanult nálunk

2019.05.29

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program keretében járt nálunk Blaskó Bence, aki a hangmérnöki munkával ismerkedett Rosenmann Péter segítségével. A program lehetőséget ad arra, hogy a fogyatékos résztvevők fél napig együtt dolgozhatnak egy számukra érdekes munkahely munkatársával, egy őket érdeklő munkakörben. Bence a Hahó, Öcsi! című, 1971-es játékfilm hangjának restaurálásában vett részt. A próbamunka nagyon jól sikerült!

A tanú cenzúrázatlan verzióját mutatták be Cannes-ban

A tanú cenzúrázatlan verzióját mutatták be Cannes-ban

2019.05.20

A Cannes Classics idén is magyar filmet tűzött műsorára, méghozzá a tanú felújított, ezúttal a kivágott részekkel bővített verzióját. A restaurálás, az eddig a nagyközönség számára ismeretlen részletek hozzáfényelése a korábban látottakhoz a Filmlabor munkatársainak munkája.

Új hangstúdió a Filmlaborban

Új hangstúdió a Filmlaborban

2019.04.01

Elkészült a Filmlabor új hangstúdiója, ahol hangkeverést és archív filmek hangrestaurálását végzik munkatársaink. Szolgáltatásaink: hanganyagok előkészítése, digitalizálása, hangeditálás, premix, final mix (5.1 és broadcast).

Elhunyt Andy Vajna

Elhunyt Andy Vajna

2019.01.20

Életének 75. évében, hosszú betegség után meghalt Andy Vajna filmproducer, 2011 óta a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti. Nyugodjék békében!