Hírek

Boldog karácsonyt kívánunk!

Boldog karácsonyt kívánunk!

2018.12.19

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk kedves ügyfeleinknek! December 27-28-án zárva tartunk, legközelebb január 2-án állunk rendelkezésre. A Filmlabor munkatársai

Az Ostrom Diák-Oscart nyert

Az Ostrom Diák-Oscart nyert

2018.10.17

Kovács István Ostrom című diplomafilmjéért 27 év után először magyarként megkapta a Diák-Oscar bronz fokozatát. A 23 perces kisfilm 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani. István korábbi filmjei is nagy sikert arattak, a 2016-os Magyar Filmdíjon a Betonzaj című rövidfilmje lett a legjobb kisjátékfilm, a szintén háborús témájú Szürke senkik című tévéfilmje pedig 3 kategóriában is díjat nyert. A 16 mm-es színes filmre forgott film analóg és digitális utómunkája is a Filmlaborban készült. Örülünk, hogy együtt dolgozhattunk!

A Napszállta Velencében versenyez

A Napszállta Velencében versenyez

2018.07.26

Tegnapi hír, hogy meghívták a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra Nemes Jeles László új filmjét, a Napszálltát (Sunset angolul), ma pedig kiderült, hogy a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelni fog a film! Nagyon drukkolunk, és dolgozunk, hogy elkészüljenek a 35 mm-es kópiák, most már olasz felirattal is!

FIPRESCI-díjat nyert az Egy nap

FIPRESCI-díjat nyert az Egy nap

2018.05.19

Szilágyi Zsófia filmje, az Inkubátor Program keretében elkészült Egy nap megnyerte Cannes-ban a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját.

A Magyar Filmlabor a prágai archív konferencián

A Magyar Filmlabor a prágai archív konferencián

2018.05.10

2018. április 22-27. között került megrendezésre a filmarchívumok szövetségének éves rendezvénye, a 74. FIAF Kongresszus Prágában. 2005 óta a Magyar Filmlabor minden évben részt vesz ezen az eseményen. Kollégáink idén is ott voltak kiállítóként. A standnál tájékoztatták az érdeklődőket az itt zajló archív restaurálási munkákról, jövőbeni lehetőségekről, kiemelve a több évtizedes szakmai múltat, szakértelmet, tapasztalatot. Részt vettek előadásokon, találkoztak a felújítási célra fejlesztett eszközöket gyártó cégekkel és az egyre több fiatalt is vonzó archívumi szakma képviselőivel.

Az Egy nap Cannes-ba megy

Az Egy nap Cannes-ba megy

2018.04.13

Szilágyi Zsófia filmje, az Egy nap meghívást kapott Cannes-ba. A film a pályakezdő rendezők szekciójában, a Kritikusok hetében versenyez majd. A film egy átlagos, háromgyerekes anya (Szamosi Zsófia, az Oscar-díjas Mindenki c. rövidfilm főszereplője) mindennapjairól, a folyamatos rohanásról és a túlélésről szól, az élet azon részéről, amit általában kihagynak a filmekből. A Filmlabor Inkubátor Programjában támogatást nyert elsőfilmes alkotás utómunkálatai a Filmlaborban készültek. Nagyon drukkolunk a filmnek!

A 4. Magyar Filmhét legtöbb díját a Testről és lélekről kapta

A 4. Magyar Filmhét legtöbb díját a Testről és lélekről kapta

2018.03.12

Enyedi Ildikó filmje nem csak a legjobb film lett az idei Filmhét díjátadóján, de elvitte a legjobb forgatókönyvért és rendezésért járó díjat is, valamint női főszereplőjét és mellékszereplőjét is díjazták. A Vígszínházban megrendezett gálaesten a Kincsem kapta a közönségdíjat, a legjobb tévéfilmnek járó díjat az Árulók, Fazakas Péter rendezése nyerte el, amely kategóriájában további négy díjat kapott. Legjobb dokumentumfilmként az Egy nő fogságban, Tuza-Ritter Bernadett rendezése kapta a díjat. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést a Földiek, Freund Ádám rendezése kapta, míg az animációk között a Pataki Szandra rendezte WireLess lett a győztes a a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjainak szavazása alapján. Gratulálunk minden díjazottnak!

Herbai Mátét az ASC díjra jelölte

Herbai Mátét az ASC díjra jelölte

2018.01.11

Herbai Máté operatőrt az ASC (Amerikai Operatőrök Társasága) díjra jelölte a fesztiválfilmeknek szánt Spotlight kategóriában a Testről és lélekről fényképezéséért. Máté már korábban elvitte a Camerimage operatőrfesztivál fődíját. Most az ugyanitt ezüstbékát nyert Mikhail Krichmannal (Loveless) és Mart Taniellel (November) versenyez. A díjátadó február 17-én, két héttel az Oscar-díj átadója előtt lesz, amiért szintén versenyben van a film a 9-es szűkített listán. Gratulálunk az újabb jelölésért és most már ezért is szurkolunk! https://www.hollywoodreporter.com/lists/2018-american-society-cinematographers-awards-nominations-1067886/item/episode-a-series-commercial-television-1067973

A hentes, a kurva és a félszemű a közönségszavazás első helyezettje

A hentes, a kurva és a félszemű a közönségszavazás első helyezettje

2018.01.04

Szász János új filmje, A hentes, a kurva és a félszemű az Index.hu szavazásán első helyen szerepel a legjobban várt filmek között. A film teljes utómunkája, a digitális forgatás alatti munkálatok, a fényelés, a filmre történő levilágítás és visszaszkennelés a Magyar Filmlaborban készült.