Hírek

Arany Glóbusz-díjra jelölték a Saul fiát

Arany Glóbusz-díjra jelölték a Saul fiát

2015.12.11

December 10-én, délután hirdették ki a jövő évi Golden Globe-jelölteket, melynek idén magyar vonatkozása is van: 27 év után először képviseltetjük magunkat a rangos eseményen, mégpedig a Saul fiával, ami a legjobb külföldi filmnek járó kategóriában kapott jelölést.

Mozikban a Szerdai gyerek – a legújabb magyar fesztiválsiker

Mozikban a Szerdai gyerek – a legújabb magyar fesztiválsiker

2015.12.09

December 3-án mutatták be a magyar mozik Horváth Lili első nagyjátékfilmjét, a Szerdai gyereket, melynek utómunkája részben a Magyar Filmlaborban zajlott. A film máris a nemzetközi filmfesztiválokat járja és rendre nagy sikereket arat, a kritikusok elismerését is sikerült kivívnia: elnyerte a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíját és a kritikusok díját, a Cottbus Nemzetközi Fesztiválon a legjobb rendezésnek járó elismerést, a Kalkuttai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig Arany Bengáli Tigris díjjal jutalmazták.

Az éjszakám a nappalod bemutatója lesz a héten

Az éjszakám a nappalod bemutatója lesz a héten

2015.11.25

A Dési András és Móray Gábor közös rendezésében készült Az éjszakám a nappalod című fekete komédia díszbemutatója tegnap este volt, a mozikban pedig csütörtöktől látható. A főszereplő (Czukor Balázs) álmatlanságban szenved, ezért minden éjjel kiszáll az ágyból barátnője mellől (Szamosi Zsófia), és beleveti magát az éjszakába, ahol fura alakokkal ismerkedik meg. Miközben a bizarr társaság kétes ügyeibe keveredik, saját személyiségének legsötétebb vonásaival szembesül. A film zenéjét, amiből külön album is megjelenik, Zságer Balázs (Zagar) szerezte. Az operatőr Csukás Sándor, a fényelés pedig Barta Szabolcs munkája.

Jelio Jelev

Jelio Jelev

2015.09.22

We are deeply sorry to announce that our dear colleague and friend, Jelio Jelev, after a long and heroical fight with the disease he suffered from has passed away. We worked more than a decade together. In these years he travelled through Europe introducing our services to many filmmakers. With his extensive technical knowledge, empathy and dedication he helped them to achieve their vision, contributed to a lot of award winning projects - even until the last moment. Rest in peace, Jelio, we will miss you a lot!

Két díjat nyert a Szerdai gyerek a Karlovy Vary Filmfesztiválon

Két díjat nyert a Szerdai gyerek a Karlovy Vary Filmfesztiválon

2015.07.13

Ismét egy elsőfilmes rendező sikerének örülhetünk: Horváth Lili első nagyjátékfilmje, a Szerdai gyerek kapta a hétvégén a Karlovy Vary Filmfesztiválon kategóriája, az East of the West fődíját. A film elnyerte a külföldi kritikusok Fedeora-díját is. A fényelés és a digitális kópia a Filmlaborban készült, a film operatőre Maly Róbert, coloristja pedig Nagy Eszter volt. Gratulálunk az alkotóknak, és további sok sikert kívánunk!

A Losers nyerte el a Moszkvai Filmfesztivál fődíját

A Losers nyerte el a Moszkvai Filmfesztivál fődíját

2015.07.01

A Losers című bolgár játékfilm lett az idei Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) fődíjasa, amelynek utómunkája a Filmlaborban készült. A gyönyörű fekete-fehér képeket Emil Hristov operatőr készítette.

A Saul fia négy díjat nyert Cannes-ban

A Saul fia négy díjat nyert Cannes-ban

2015.05.26

A Saul fia a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál második legfontosabb díját, a Zsűri Nagydíját nyerte el vasárnap délután. Az alkotás a rangos elismerés mellett a külföldi kritikusok FIPRESCI-díját, Zányi Tamás hangmérnök munkájáért a technikai Vulcan-díjat, illetve a Francois Chalais-díjat is bezsebelte.

A Saul fia nagy siker volt Cannes-ban

A Saul fia nagy siker volt Cannes-ban

2015.05.18

Elsöprő sikert aratott a Saul fia Cannes-ban, a közönség és a nemzetközi sajtó is lelkesedéssel fogadta. A 35 mm-es kópiáról vetített filmjének észak-amerikai forgalmazási jogait a Sony Pictures nyerte meg a forgalmazók versenyében. Gratulálunk, és nagyon drukkolunk a filmnek a további sikerekhez!

A felújított Szegénylegényeket Cannes-ban vetítik

A felújított Szegénylegényeket Cannes-ban vetítik

2015.05.14

Ma este vetítik a Cannes Classics program keretében a tavaly elhunyt rendező, Jancsó Miklós korszakalkotó filmjét, az idén 50 éves Szegénylegények felújított változatát. A DCP-ről vetített alkotás restaurálása a Filmlaborban készült az elmúlt hónapokban. A film szombattól az Urániában is megtekinthető.

A Saul fia versenyez az Aranypálmáért Cannes-ban

A Saul fia versenyez az Aranypálmáért Cannes-ban

2015.04.17

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, a világ legjobbjai között kapott helyet. Erdély Mátyás operatőr filmnegatívra rögzített munkáját Cannes-ban 35 mm-es kópiáról vetítik majd. A film teljes analóg és digitális utómunkája a Magyar Filmlaborban készült.

Eseménydús volt a március a magyar filmben

Eseménydús volt a március a magyar filmben

2015.03.24

Mozgalmas volt az elmúlt időszak a magyar filmben. Czakó Judit, Petényi Katalin, Kabay Barna és Köbli Norbert Balázs Béla-díjat kapott kiemelkedő alkotómunkájáért, Zomborácz Virág Utóélet című alkotása a Bergamo Nemzetközi Filmfesztivál első díját kapta meg a közönség szavazatai alapján, Reisz Gábor pedig VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjéért a legjobb rendezőnek járó díjat nyerte a Sofia Nemzetközi Filmfesztiválon. Szívből gratulálunk mindannyiuknak!

A Magyar Filmlabor díjat adott át a sofiai filmfesztiválon

A Magyar Filmlabor díjat adott át a sofiai filmfesztiválon

2015.03.24

A Sofia Nemzetközi Filmfesztivál keretében megrendezett Sofia Meetingsen a második filmjükkel versenyző alkotók között a legjobb filmtervnek ítélt díjat a Filmlabor munkatársai adták át Ali Jaberansari rendezőnek és Duchio Chiarini producernek. A The Ladder című, előkészítés alatt álló produkció 10 000 EUR értékű utómunka-szolgáltatást vehet majd igénybe a Filmlaborban.

Az Aferim! Ezüstmedvét nyert a Berlinálén

Az Aferim! Ezüstmedvét nyert a Berlinálén

2015.02.17

Radu Jude, román filmrendező kapta a legjobb rendezésért járó megosztott díjat a 2015-ös Berlini Filmfesztiválon. A román-cseh-bolgár koprodukcióban készült történelmi dráma fekete-fehér 35 mm-es filmre forgott, melynek hívása és digitalizálása a Magyar Filmlaborban történt.