Hírek

A Matches is az Oscarért indul

A Matches is az Oscarért indul

2021.02.08

Holnap derül ki, hogy M. Tóth Géza Matches című animációs rövidfilmje Matches - animated short film by Géza M. Tóth bekerül-e az Oscar-díjért versenyző 10 legjobb alkotás közé, a short listre. A Filmlaborban fényelt, stop motion-technikával készült gyufaanimációban egy kisfiú mesél álmairól, félelmeiről és vágyairól, miközben színes gyufaszálakkal játszik, amik megelevenednek, és különféle tárgyakká, élőlényekké alakulnak.

A Felkészülés az Independent Spirit Awards-on

A Felkészülés az Independent Spirit Awards-on

2021.01.28

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmet Independent Spirit Awardra jelölték a legjobb nemzetközi film kategóriájában. Az 1984-ben alapított díjra eddig mindössze három magyar filmet jelöltek: 1988-ban Szabó István filmjét, a Hanussen-t, 2016-ban a Saul fiát - mely meg is nyerte a díjat. A független filmesek díjazására megalakult díjátadót hagyományosan az Oscar előtt egy nappal tartják Kaliforniában. Február 9-én derül ki, hogy a számos nemzetközi díjjal elismert filmet beválogatják-e az Oscar szűkített listájára.

Goán lesz a Hasadék világpremierje

Goán lesz a Hasadék világpremierje

2021.01.15

Krasznahorkai Balázs Hasadék című első nagyjátékfilmjét a napokban mutatják be az A-kategóriás goai Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon (IFFI). A gyönyörű természeti képekben bővelkedő, az erdélyi Máramarosi-havasokban játszódó dráma főszereplője a szülőföldjére visszatérő orvos (Molnár Levente), aki apja temetésére érkezik, de élete visszafordíthatatlan fordulatot vesz, amikor találkozik 17 éve nem látott kamasz fiával (Babai Dénes).